Η Γη αποκτά ένα δεύτερο φεγγάρι για δύο μήνες, και σύμφωνα με επιστήμονες, πρόκειται για ένα σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο. Ο λόγος για έναν μικρό αστεροειδή που θα αιχμαλωτιστεί από τη βαρυτική έλξη της Γης, μεταμορφώνοντάς τον προσωρινά σε ένα «μίνι φεγγάρι». Αυτό το διαστημικό σώμα αναμένεται να μας συνοδεύσει από τις 29 Σεπτεμβρίου και για μερικούς μήνες, πριν απελευθερωθεί ξανά από την γήινη βαρύτητα.
Η Ανεζίνα Σολωμονίδου, πλανητική γεωλόγος και ερευνήτρια του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει πιο συχνά απ’ ότι φανταζόμαστε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τα φυσικά σώματα που παρατηρούμε. Ο αστεροειδής που θα μας συνοδεύσει είναι γνωστός ως Near Earth Object (NEO), δηλαδή ένα γεωπλήσιο αντικείμενο, το οποίο περιλαμβάνει μικρότερα ουράνια σώματα, όπως αστεροειδείς και κομήτες, σε σχέση με το μέγεθος ενός πλανήτη.
Το συγκεκριμένο αντικείμενο, ο αστεροειδής 2024 ΡΤ5, ανήκει σε μια ζώνη αστεροειδών κοντά στη Γη. Όταν ο Ήλιος παρουσιάζει βαρυτικές διακυμάνσεις, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο, το μικρό αυτό σώμα, με διάμετρο μόλις 11 μέτρα, πλησιάζει πιο κοντά στον πλανήτη μας και εισέρχεται στην τροχιά του.
«Αυτό που συνέβη με τον 2024 ΡΤ5 είναι ότι πλησίασε τη Γη και με πολύ αργή ταχύτητα, περίπου 3.500 χλμ. την ώρα, η τροχιά της Γης τον “άρπαξε”», εξήγησε η Σολωμονίδου. «Θα παραμείνει σε αυτήν την τροχιά για περίπου δύο μήνες, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι έχουμε δύο φεγγάρια για αυτό το διάστημα».
Φυσικά, το δεύτερο φεγγάρι δεν θα είναι ορατό με γυμνό μάτι. Είναι πολύ μικρό και αμυδρό, επομένως μόνο οι χρήστες επαγγελματικών τηλεσκοπίων θα έχουν τη δυνατότητα να το παρατηρήσουν. Ωστόσο, η ιδέα ότι η Γη έχει ένα δεύτερο φεγγάρι, έστω και προσωρινά, είναι σίγουρα εντυπωσιακή.
Αυτό το φαινόμενο, όπως αναφέρει η πλανητική γεωλόγος, δεν είναι τόσο σπάνιο όσο νομίζουμε. Συμβαίνει μερικές φορές, όταν αστεροειδείς ή άλλα γεωπλήσια αντικείμενα πλησιάζουν τη Γη και μπαίνουν στην τροχιά της. Αυτοί οι «επίσκεψης» μπορεί να είναι για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σε κάθε περίπτωση δημιουργούν μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες και το κοινό.
Ο αστεροειδής 2024 ΡΤ5 δεν είναι ο πρώτος «σκοτεινός αδερφός» της Σελήνης που έχουμε δει. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί και άλλες περιπτώσεις όπου μικρότεροι αστεροειδείς έχουν εισέλθει στην τροχιά της Γης, όμως η διάρκεια της παρουσίας τους ποικίλλει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι αστεροειδείς μπορεί να απομακρυνθούν μετά από μερικές ημέρες, ενώ σε άλλες μπορεί να παραμείνουν για μήνες.
Η ανακάλυψη και η μελέτη τέτοιων φαινομένων είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της δυναμικής του ηλιακού μας συστήματος και της θέσης της Γης μέσα σε αυτό. Οι επιστήμονες μελετούν συνεχώς την κίνηση και τη συμπεριφορά αυτών των ουράνιων σωμάτων, προκειμένου να προβλέψουν μελλοντικές κινήσεις και να κατανοήσουν καλύτερα τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των πλανητών και των αστεροειδών.
Συμπερασματικά, η εμφάνιση του 2024 ΡΤ5 ως «δεύτερου φεγγαριού» της Γης για δύο μήνες είναι μια σπάνια αλλά συναρπαστική ευκαιρία να παρατηρήσουμε τη φυσική μας γειτονιά από μια διαφορετική οπτική γωνία. Παρόλο που μπορεί να μην είναι ορατό με γυμνό μάτι, η ιδέα ότι η Γη έχει δύο φεγγάρια, έστω και για λίγο, μας θυμίζει την απεραντοσύνη και την ομορφιά του σύμπαντος στο οποίο ζούμε.